< Vorige Column index Volgende >

Column: Minder werk èn Meer genieten

Auteur: Bas Wieringa
Datum: 28-09-2010

Ja, we zijn allemaal lui, waarom meer doen als je met minder inspanning meer resultaat kunt boeken?
De kortste weg van A naar B is toch altijd Beter?!?
Rijkswaterstaat prent ons dat elke keer met grote borden langs de snelweg in. Waarom blijven dan sommige mensen steeds maar op de traditionele manier werken?

Een schakelaar zit bijvoorbeeld aan een schakeldraad, om een bed lampje aan te doen of een staande lamp naast een bank is de schakelaar logisch geplaatst; vlak bij de lamp. Bij plafondlampen is dit een ander verhaal. Er moeten leidingen en draden gelegd worden in het plafond en vervolgens moeten deze leidingen precies uitkomen op een plek aan de muur waar de schakelaar gewenst is. Dit gaat nogal eens fout en kost heel veel werk. Een echte lange ingewikkelde manier van het schakelen van een plafond lamp. Er zijn onderhoudsvrije draadloze schakelaars beschikbaar die de lamp draadloos aan- en uit kunnen doen. Kijk waarom moeilijk doen, zo’n draadloze schakelaar kun je bovendien plaatsen waar je wilt, een kast voor de muur? Schakelaar op de kast, een muurtje of deur opening verplaatsen? Geen probleem, gewoon de schakelaar op een andere logische plek monteren.

Sommige ruimtes hebben eigenlijk helemaal geen schakelaar nodig, het licht kan daar met een aanwezigheidsmelder schakelen. Denk eens aan de berging, de toilet, de badkamer, de kelder, de bergzolder, de overloop, de gang e.d. Hier bespaar je een hoop ‘gedoe’ met buizen, draad en schakelaars.

Zo, dat waren twee voorbeelden van een korte route tussen A en B. Dat is wel korter maar nog niet beter; dus, als we de lamp eenmaal draadloos schakelen dan kunnen we net zo goed de lamp op meerdere manieren schakelen voor meer veiligheid; bijvoorbeeld de lamp schakeling combineren met een alarm systeem; alarm aan = verlichting aan of huis in de slaap stand = verlichting uit. We kunnen ook kiezen voor meer comfort; de lamp met een afstandbediening of je ‘smartphone’ bedienen. Lekker blijven zitten waar je zit en toch de verlichting in een stand die past bij je activiteit en de omstandigheden buiten.

Wil je meer weten over slim van A naar B?

Stuur maar een mailtje, of beter nog, bel me!

Succes met het minder werken en meer genieten.

Groet,

Bas Wieringa
Hager