< Vorige Column index

Column: Onderhandelen over de vraagprijs van nieuwbouw: ja of nee?

Auteur: Erik Slijkoord
Datum: 23-12-2019

Onderhandelen over de vraagprijs van nieuwbouw: ja of nee?

Als je een bestaand huis koopt, kun je in veel gevallen onderhandelen over de prijs. Bij een nieuwbouwproject werkt dit net even anders. In dit artikel lees je waar je over kan onderhandelen als je een nieuwbouwwoning koopt en wat er vaststaat.

Onderhandelen over de verkoopprijs

Over de verkoopprijs valt eigenlijk niet te onderhandelen. Hier zijn drie redenen voor:

  1. De woning moet nog worden gebouwd. De prijs staat daardoor al vast, omdat de aannemer weet welke kosten hij gaat maken. En deze kosten wil hij of zij er natuurlijk uit hebben.
  2. Het levert veel onrust op tussen de verschillende kopers als de woningen binnen één project voor verschillende prijzen worden verkocht. Tenzij de woningen ook echt van elkaar verschillen uiteraard, maar dan is dat ook zichtbaar in de verkoopprijs.
  3. Nieuwbouw wordt in bijna alle gevallen verkocht via een inschrijving. Op de huidige woningmarkt is de vraag hiernaar dusdanig groot, dat de inschrijving vrijwel altijd resulteert in een loting. Ben je ingeloot en wil je onderhandelen? Dan krijg je waarschijnlijk "voor jou, drie anderen" te horen.

Hier kun je wél over onderhandelen

Over de verkoopprijs valt dus hoogstwaarschijnlijk niet te onderhandelen, maar dat betekent niet dat je geen mogelijkheden hebt. Over de volgende dingen kun je wel in gesprek gaan:

  1. Meerwerk

In principe wordt een nieuwbouwwoning opgeleverd met standaard voorzieningen. Wil je bepaalde dingen aanpassen om de woning meer naar je zin te maken? Dat kan, als meerwerk. Hier hangt uiteraard wel een extra prijskaartje aan. Hierover valt echter vaak wel te onderhandelen. Doe dit wel vóór je de koop-/aannemersovereenkoms t tekent.

  1. De bouwrente

Als je de koopovereenkomst hebt getekend, maar nog geen hypotheek hebt afgesloten, betaal je bouwrente. Dit is een vergoeding voor alle kosten die al gemaakt worden. Hoe hoog deze rente is, staat nog niet vast. Daar kun je dus over onderhandelen.

Er kan in de koopovereenkomst staan dat de bouwrente pas vanaf een bepaald moment ingaat. Spreek in dat geval met de aannemer af dat je de bouwrente alleen betaalt als je te laat bent met passeren. Dat kan flink wat geld schelen.

Meer informatie over nieuwbouw

Heb je een nieuwbouwwoning op het oog en wil je je meer verdiepen in het kopen van nieuwbouw? Download dan het gratis e-book van Knab: 'Nieuwbouw kopen' .