< Vorige Column index Volgende >

Column: Hoe werkt de loting voor een nieuwbouwwoning?

Auteur: Erik Slijkoord
Datum: 05-09-2019

Hoe werkt de loting voor een nieuwbouwwoning?

Heb je jouw oog laten vallen op een nieuwbouwwoning? Je bent waarschijnlijk niet de enige. De kans is daardoor groot dat je mee moet doen aan een loting om zo'n woning te verkrijgen. Maar wat houdt zo'n loting voor een nieuwbouwwoning in en hoe gaat het in z'n werk?

Waarom is er een loting?

Stel: er zijn 70 geïnteresseerden voor een nieuwbouwproject, maar het project bestaat uit 50 woningen. Hoe bepaal je wie de woning krijgt en wie niet? Je kan mensen tegen elkaar op laten bieden, maar dan krijgt lang niet iedereen een eerlijke kans. Daarom is het lotingssysteem in het leven geroepen. Iedereen die zich inschrijft voor een nieuwbouwproject doet mee en aan de hand van de uitkomst worden de woningen verdeeld.

Mag iedereen zich aanmelden?

Het is niet zo dat jan en alleman zich kan inschrijven voor de loting. Je zal aan een aantal eisen moeten voldoen, welke verschillen per nieuwbouwproject. Een veelvoorkomende eis is dat je bijvoorbeeld een haalbaarheidscheck laat doen. In zo'n geval bespreek je met een hypotheekadviseur je financiële situatie en deze checkt direct of je de woning en de bijkomende kosten kan dragen.

Hoe werkt de lotingsprocedure?

Hoe de loting precies in elkaar steekt, verschilt per nieuwbouwproject. In de meeste gevallen schrijf je je in op één of een paar woningen binnen het project. Zijn er meerdere geïnteresseerden voor dezelfde woning? Dan wordt er geloot.

De loting wordt in de meeste gevallen uitgevoerd door een notaris. Deze ontvangt de namen van iedereen die zich ingeschreven heeft. Word jij vervolgens als eerste getrokken? Dan heb jij de eerste keus voor de woning die jij op het oog had. De verkoopmakelaar van het nieuwbouwproject neemt in dat geval contact met je op om het papierwerk te regelen.

Uitgeloot

Ben je uitgeloot? Dan kun je op de reservelijst gezet worden. Mocht iemand met de eerste keus zich dan bedenken of de hypotheek niet rond krijgen, ben jij de volgende kandidaat.

Het komt vaker voor dan je denkt dat mensen zich alsnog afmelden voor het huis. Het kan dus zeker de moeite waard zijn om jezelf op de reservelijst te zetten. Zo maak je alsnog een mooie kans om de woning van jouw keuze te bemachtigen.