< Vorige Column index Volgende >

Column: Wat zijn de meest voorkomende bijkomende kosten bij nieuwbouw?

Auteur: Erik Slijkoord
Datum: 11-12-2019

Wat zijn de meest voorkomende bijkomende kosten bij nieuwbouw?

Nieuwbouw heeft een aantal voordelen. Je hoeft niet te onderhandelen over de prijs en je en hebt minder bijkomende kosten dan bij bestaande bouw. Wil je weten welke dat zijn? In dit artikel lees je welke bijkomende kosten je betaalt wanneer je nieuwbouw koopt.

Meerwerk

Als je een nieuwbouwwoning koopt, heb je meestal de kans om deze fine te tunen volgens jouw wensen. Denk aan een uitbouw, een keuken of speciale spotjes in het plafond. Dit heet meerwerk en hier betaal je voor. Hoeveel dat is, hangt natuurlijk af van wat je allemaal laat toevoegen.

Tuin

Zit er een tuin bij je nieuwe huis? Dan zul je deze 'kaal' opgeleverd krijgen, eventueel met een schuurtje erbij. Je moet dus zelf nog bepalen wat je met je tuin wilt doen. Alle kosten zijn voor je eigen rekening.

Bouw

Houd er rekening mee dat je dubbele woonlasten te maken kunt krijgen wanneer je nieuwbouwwoning wordt gebouwd. Wanneer jij de hypotheekakte tekent, ga je namelijk al betalen voor je nieuwe woning. Terwijl je ook nog je huidige woonlasten hebt.

Daarnaast betaal je ook nog bouwrente en is het ook aan te raden om een opleverkeuring te doen op het moment dat je de sleutels krijgt. Hier betaal je ook voor.

Financiering

Vergeet zeker de financieringskosten niet. Dit zijn de kosten die je betaalt om je hypotheek rond te krijgen. Denk aan hypotheekadvies en de notariskosten. Ook voor het afsluiten van een hypotheek met NHG betaal je extra.

Welke kosten heb je niet?

Het klinkt als veel, maar je hebt alsnog minder bijkomende kosten dan bij bestaande bouw. Je betaalt geen overdrachtsbelasting, notariskosten voor eigendomsoverdracht en notariskosten voor je inschrijving bij het Kadaster. Dat is mooi meegenomen!

Goed voorbereid nieuwbouw kopen?

Download het gratis e-book van Knab 'Nieuwbouw kopen' . Hiermee weet je precies wat je te wachten staat en waar je op moet letten wanneer je nieuwbouw koopt.