< Vorige Column index Volgende >

Column: Nieuwbouw: wat moet je regelen bij de notaris

Auteur: Olivier Tardieu
Datum: 02-01-2017

Nieuwbouw: wat moet je regelen bij de notaris

Jouw droom wordt binnenkort werkelijkheid. Dat ene nieuwbouwproject dat jij per ongeluk tegenkwam, voldoet precies aan jouw wensen. Nu ook de koop-/aanneemovereenkomst is getekend, ben je weer een stap dichter bij die droom. Jouw geluk kan dus niet op. Alleen de financiering moet natuurlijk wel eerst rond zijn. Uiteindelijk moet je daarvoor naar de notaris, maar wat doet die eigenlijk precies?

Hypotheek afsluiten

Zodra de bouw van jouw toekomstige nieuwbouwwoning van start gaat, kun je de laatste stappen zetten voor het regelen van de hypotheek. Voor de laatste stappen in dit proces, het passeren, ga je naar de notaris. Daar zet je je handtekening onder de eigendomsakte en hypotheekakte. Wat zijn dit eigenlijk voor documenten?

Eigendomsakte

Je begint met de eigendomsakte. Na het ondertekenen van dit document ben je officieel eigenaar van de grond en de woning die daarop komt te staan. Tot aan de daadwerkelijke oplevering is het bouwbedrijf nog wel verantwoordelijk voor het huis en bijbehorende verzekeringen. De opstalverzekering moet je dus zelf pas bij de oplevering geregeld hebben.

Meestal werkt een bouwbedrijf samen met een vaste notaris voor het project, die notaris regelt de eigendomsoverdracht. De kosten hiervoor hoef jij als koper dan niet te betalen, omdat die al in de koopsom zijn opgenomen. Is er geen vaste notaris voor jouw nieuwbouwwoning? Dan moet je deze zelf uitkiezen. Reken hiervoor in dit geval op € 500 tot € 1.000. Door meerdere partijen met elkaar te vergelijken kun je geld besparen.

Hypotheekakte

Door naar de volgende stap: het tekenen van de hypotheekakte. Als je deze ondertekent, is de hypotheek definitief en ga je echt de financiële verplichting aan. Zodra je handtekening onder het document staat, is jouw nieuwbouwwoning onderpand voor de geldverstrekker. Ook de verstrekker moet dit document tekenen, meestal wordt die partij door het notariskantoor vertegenwoordigt.

Als het bouwbedrijf een vaste projectnotaris heeft, moet de hypotheekakte ook automatisch bij diezelfde partij worden getekend. De kosten voor de hypotheekakte zijn altijd voor jou en bedragen zo'n € 500 tot € 1.000.

Werkzaamheden notaris

Een bezoek aan de notaris is zoals je leest dus niet gratis. Maar wat krijg je er dan precies voor terug? De notaris:

  • stelt voor jou de hypotheekakte op;
  • controleert eventuele beperkingen voor het afsluiten van je hypotheek;
  • leest de akte voor en checkt of alle partijen op de hoogte zijn van de inhoud;
  • begeleidt het tekenen van de hypotheekakte;
  • vertegenwoordigt de hypotheekverstrekker;
  • schrijft jouw hypotheek in bij het Kadaster.

Gebreken bij oplevering

Je denkt er liever niet aan, maar het kan gebeuren dat je gebreken ontdekt bij de oplevering van jouw nieuwbouwhuis. De aannemer heeft 3 maanden de tijd dit op te lossen. Maar hierbij kan de notaris jou ook nog helpen. Om te zorgen dat jij een stok achter de deur houdt bij de aannemer, kan de notaris 5% van de aanneemsom in een depot storten. Dit geld krijgt de aannemer pas zodra die alle gebreken heeft opgelost, mocht deze de termijn van 3 maanden overschrijden.

Nu weet je wat een bezoek aan de notaris als nieuwbouwkoper precies inhoudt. Overweeg jij ook voor nieuwbouw te gaan? Lees er alles over in dit eBook.