< Vorige Column index Volgende >

Column: 5 tips om extra kosten bij meerwerk te voorkomen

Auteur: Olivier Tardieu
Datum: 14-09-2015

5 tips om extra kosten bij meerwerk te voorkomen

In de eerste twee columns (1, 2) hebben we gekeken naar meerwerk. In deze column gaan we verder met dit onderwerp en kijken we naar de beheersing van de kosten. Een huis kopen kost al veel geld, extra onvoorziene kosten dus niet gewenst. Als voorbeeld kijken we naar een nieuwbouwwoning.

Een nieuwbouwwoning heeft, ten opzichte van een bestaande woning, een aantal voordelen. Een daarvan is dat je inspraak hebt in de indeling van de woning. Zo kun je bepalen waar de stopcontacten komen, hoe de leidingen lopen en hoe de badkamer en keuken worden ingedeeld. Al dit soort zaken staan standaard vastgelegd in een bouwplan. Wil je een aantal zaken anders, waarmee je dus afwijkt van het bouwplan? Dan laat je zogeheten 'meerwerk' uitvoeren. Om extra kosten bij meerwerk te voorkomen, is het slim om je goed voor te bereiden met de volgende tips.

1. Controleer de meerwerklijst voordat je tekent

Alle extra voorzieningen staan op een meerwerklijst, samen met de kosten. Soms worden voor de meest voor de hand liggende voorzieningen al extra kosten gerekend. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Zorg er daarom altijd voor dat je de meerwerklijst kunt inzien voordat je de koop-/aanneemovereenkomst tekent. Eenmaal getekend kun je namelijk niet meer onderhandelen over de te verrichten werkzaamheden en de bijbehorende kosten.

2. Stel vast wat je na oplevering kunt (laten) doen

Vaak zijn er mogelijkheden om aanpassingen aan je woning pas na de oplevering te laten doen. Die kun je door een ander bedrijf kunt laten uitvoeren of zelf doen. Zo bespaar je meteen flink wat geld. Een ander voordeel is dat je zelf een bouwbedrijf kunt kiezen om de werkzaamheden uit te voeren. Zoek dit wel ruim van tevoren uit, want je totale financieringsbehoefte moet al duidelijk zijn vóórdat je de hypotheek gaat afsluiten. Houd er wel rekening mee dat de aannemer die het huis heeft gebouwd geen garantie geeft op werkzaamheden van na de oplevering.

3. Teken alleen als alles duidelijk is

Zorg ervoor dat je de volledige, heldere omschrijving van het uit te voeren meerwerk zwart op wit hebt. Het is nooit slim om te tekenen als iets je niet helemaal duidelijk is, of voor zaken die mondeling zijn afgesproken. Alleen als de afspraken schriftelijk zijn vastgelegd kun je daarop terugvallen, mocht het resultaat anders uitpakken dan afgesproken.

4. Onderhandel over de prijs en de werkzaamheden

Woningen worden tegenwoordig veelal alleen met de minimale voorzieningen opgeleverd. Dat heeft tot gevolg dat je voor al het meerwerk flink moet betalen. Gelukkig valt er over meerwerk wel eens te onderhandelen met de projectontwikkelaar. Ga trouwens alleen akkoord met harde prijzen en neem geen genoegen met 'prijs op aanvraag' of 'prijs nader te bepalen'. Soms wordt gevraagd om een aanbetaling. Dat kan, maar betaal nooit meer dan 25%.

5. Sla de handen ineen met andere kopers

Het kan geen kwaad om, samen met de andere kopers van een nieuwbouwproject, een bewonersvereniging op te zetten. Door krachten te bundelen kunnen jullie wellicht een betere prijs regelen. Het kan namelijk ook voor het bouwbedrijf voordeliger uitvallen als jullie allemaal dezelfde voorziening wensen. Daarbij werkt het een stuk sneller als je één persoon kiest die de contacten met de bouwer onderhoudt. Het liefst degene die enigszins verstand heeft van bouw of die mensen kent met de juiste kennis en ervaring.

Tijdens de oplevering…

De oplevering is hét moment om eventuele gebreken vast te laten leggen. Het is verstandig om iemand met verstand van nieuwbouw en bouwkundige zaken mee te nemen naar de oplevering, zodat die kan contorelen of het meerwerk op de juiste wijze is uitgevoerd. Neem de zaken die niet volgens afspraak zijn gedaan op in het opleveringrapport, dat door jou en door de aannemer moet worden ondertekend. De bouwer heeft dan drie maanden de tijd om de gebreken te herstellen.