Nieuwbouw Nieuws

Zelf projectontwikkelaar worden en samen je eigen buurt creëren

09-09-2020

Je eigen huis bouwen: het klinkt romantisch, maar zo makkelijk is het allemaal niet. Vooral ook omdat het relatief duur is als je er alleen voor staat. Projectontwikkelaars maaien je er zowat letterlijk het gras voor de voeten weg en bouwen vervolgens woningen die voor lang niet iedereen betaalbaar zijn en tóch binnen een vloek en een zucht vergeven zijn. Bestaande woningen gaan ook voor hoge prijzen als broodjes over de toonbank. Daarom zie je tegenwoordig steeds vaker dat particulieren ervoor kiezen om de handen ineen te slaan met anderen om samen een nieuwbouwproject te ontwikkelen. We spreken dan van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).

Hoe werkt een CPO?

CPO is een vorm van sociale projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners van te nieuw te bouwen woningen gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen nieuwbouwproject. Samen richten zij een rechtspersoon op, waardoor het mogelijk wordt om gezamenlijk als opdrachtgever op te treden. Er wordt dan doorgaans een adviseur in de arm genomen die het proces begeleidt. Een kopersvereniging werkt namens de leden aan een collectief plan binnen de gestelde stedenbouwkundige randvoorwaarden. Deelnemers hebben inspraak en inzicht in alles, van het bouwsysteem tot de te gebruiken materialen, de afwerking en het kostenniveau. Individueel kan men beslissing over de indeling en afwerking van de eigen woning.

Financiering

Een groot nieuwbouwproject vergt natuurlijk een financiering van formaat. Het voortraject wordt deels gefinancierd door middel van een eerste inleg van de deelnemers aan het project. Zo is de CPO-vereniging in staat om zelf op te treden als volledig risicodragend projectontwikkelaar. Maar na de eerste inleg, moet de rest van het project ook nog gefinancierd worden. Daarvoor kan men naar de bank stappen, maar het is ook mogelijk om via een andere partij financiering voor projectontwikkeling te vinden.

Voordelen van eigen projectontwikkeling

Wanneer je gezamenlijk met andere particulieren een nieuwbouwproject start, bouw je in feite al een buurt op voordat er überhaupt één steen op een andere ligt. Je weet immers al wie je buren gaan worden je creëert samen een gevoel bij een buurt die je zelf in het leven roept. Deelnemers kunnen zelf hun plekje kiezen en daarmee ook hun directe buren. Bovendien is gevolg van gezamenlijk bouwen dat men ook gezamenlijk denkt aan het collectief beheren van woningen en de directe woonomgeving. Zo krijgt de duurzaamheid van de nieuwbouwbuurt een belangrijke impuls. Deelnemers hebben zo dus maximale zeggenschap over hun eigen toekomstige woonbuurt. Niet alleen is het krachtiger om de krachten te bundelen, het kan ook voor kostenbesparingen zorgen als projecten gezamenlijk ondernomen worden in plaats van ieder voor zich. Alle reden dus om Collectief Particulier Opdrachtgeverschap te overwegen wanneer je op zoek bent naar een woning!

Bron: van 09-09-2020