Nieuwbouw Nieuws

Nieuwbouwwoning kost nu gemiddeld bijna 450.000 euro

13-07-2021

De huizenprijzen zijn sinds 2013 aan een indrukwekkende stijging bezig. De gemiddelde prijs voor een nieuwbouwwoning is in het eerste kwartaal van 2021 gestegen tot bijna 450.000 euro. Dat is een stijging van maar liefst 16,9 procent ten opzichte van de gemiddelde prijs van een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek en het Kadaster.

Nieuwbouwwoningen

Ook het aantal verkochte nieuwbouwwoningen lag 4 procent hoger dan vorig jaar. In totaal werden in het eerste kwartaal 6.794 nieuwbouwhuizen verkocht. Dit hadden er echter veel meer kunnen zijn, als er in Nederland meer gebouwd zou worden. De vraag naar woningen is al jaren vele malen groter dan het aanbod. Er wordt vanuit allerlei kanten al jarenlang geroepen om meer nieuwbouwprojecten. Voorlopig blijft het echter voornamelijk bij plannen en wordt er nog veel te weinig gebouwd om aan de vraag te voldoen.

Oververhitte huizenmarkt

Doordat er zo veel vraag naar woningen is en er relatief weinig gebouwd wordt, staan potentiële kopers in de rij zodra er een bestaande koopwoning in de verkoop komt. Dit leidt ertoe dat voor iedere potentiële koper er tegenwoordig vaak maar een paar geschikte woningen op de markt zijn. En voor die woningen heeft de koper concurrentie van een grote groep andere geïnteresseerden. Het gevolg is dat er massaal boven de vraagprijs wordt geboden en zelfs dan is het voor een potentiële koper vrijwel onmogelijk om een huis te kopen.

Dit blijkt ook uit de ontwikkeling van de prijzen van bestaande koopwoningen. De gemiddelde prijs van een bestaande koopwoning steeg in het eerste kwartaal van 2021 met 10,4% ten opzichte van vorig jaar. En die stijging lijkt in het tweede kwartaal zelfs nog hoger uit te gaan vallen.

Historisch lage hypotheekrente

Naast het woningtekort is de historisch lage hypotheekrente een belangrijke reden waarom de huizenmarkt record na record breekt. De woonlasten worden voor een aanzienlijk deel bepaald door de hypotheekrente en die bevindt zich momenteel rond het laagste niveau ooit. Als je online de hypotheekrente vergelijkt, zie je dat voor de meeste huizenkopers de rente momenteel uitkomt tussen de 0,80 en de 1,5 procent.

Dankzij de lage hypotheekrente kunnen huizenkopers wat meer lenen en de maandlasten ook beter dragen. Het gevolg is dat ze meer kunnen uitgeven aan een woning, waardoor de prijzen verder stijgen.

Kunnen de huizenprijzen ook dalen? Als je de ontwikkelingen op de huizenmarkt de laatste jaren volgt, lijkt het wel alsof huizenprijzen alleen maar kunnen stijgen. Maar dat de huizenprijzen ook kunnen dalen, weten veel mensen die rond 2008 een woning kochten of hadden nog wel. In de periode na de kredietcrisis daalden de prijzen fors.

Het is onmogelijk in te schatten of we in de komende jaren weer zo’n daling zullen gaan zien. Maar zo lang de vraag naar koopwoningen veel groter blijft dan het aanbod en de hypotheekrentes niet fors gaan stijgen, lijkt de kans op een flinke prijsdaling vooralsnog gering.

Bron: van 13-07-2021