Nieuwbouw Nieuws

Hoeveel ruimte heb je nodig voor een fietsenrek?

16-02-2024

Het plannen van een efficiënte en toegankelijke fietsenstalling is ontzettend belangrijk, zowel voor particuliere woningen als voor openbare ruimtes. In dit artikel nemen we je mee door de belangrijkste overwegingen en richtlijnen om ervoor te zorgen dat jouw fietsenrek voldoet aan alle behoeften.

Wat is de ideale afstand tussen fietsen in een rek?

De ruimte tussen de fietsen in een rek is een belangrijke factor om overlast en schade te voorkomen. De aanbevolen minimale afstand tussen fietsstandaarden is 37,5 cm. Deze afstand zorgt ervoor dat de sturen van naast elkaar geparkeerde fietsen niet in elkaar verstrengelen.

Richtlijnen voor fietsenstallingen in woningbouw

Volgens het bouwbesluit moet voor elke woning een berging van circa 5 m² worden gerealiseerd, waarin ook fietsen passen. Deze regelgeving helpt om te zorgen voor voldoende en veilige stalling in woongebieden.

Ruimtevereisten bij bewaakte stallingen

Bij bewaakte fietsenstallingen is een ruime toegang essentieel. Een entree van 2,00 à 4,00 meter wordt geadviseerd om te zorgen dat in- en uitgaande fietsers elkaar probleemloos kunnen passeren.

Hoe breed moet een fietsenrek zijn voor verschillende fietstypes?

De breedte van een fietsenrek moet rekening houden met de diversiteit aan fietsen. Stadsfietsen zijn ongeveer 50 cm breed, maar voor een bakfiets is nog eens 25 cm extra nodig. Informeer altijd bij de lokale gemeente naar eventuele bouwvoorschriften en maximale hoogtes voor fietsenstallingen.

Kun je vergunningsvrij een fietsenrek bij huis plaatsen?

In de Woningwet staat dat een fietsenberging aan de achterkant van het huis vergunningsvrij mag worden gebouwd, mits deze niet groter is dan 30 m² en niet meer dan 50% van de oppervlakte van de achtertuin inneemt.

Voldoen aan plaatselijke verordeningen

Het is belangrijk om te controleren of je een bouwvergunning nodig hebt voor het plaatsen van een fietsenrek of -berging. Sinds 1 januari 2003 is voor het plaatsen van een fietsenschuur in de achtertuin vaak geen bouwvergunning meer vereist.

De juiste maat fietsenrek

Voordat je een fietsenrek kiest, is het essentieel om de maat van je fiets goed te kennen. Te vaak zien we fietsen die onhandig in rekken hangen omdat ze te groot of te klein zijn. Een simpele controle kan je veel ongemak besparen: als je over je stuur heen kunt kijken en de as ziet, is je fiets wellicht te klein. Kijk je onder je stuur door naar de as, dan kan de fiets te groot zijn.

Hoe kies je het juiste fietsenrek voor jouw ruimte?

Het aantal fietsen dat je in een rek kunt plaatsen, hangt af van de grootte en het ontwerp van het rek. Sommige rekken zijn ontworpen voor maximale capaciteit en kunnen tot 10 fietsen herbergen met extra brede tussenruimtes voor bredere banden. Dit is ideaal voor locaties zoals scholen of winkelcentra waar de vraag naar fietsenstalling groot is. Let er wel op dat je de lokale regels voor stoepen en openbare wegen in acht neemt, aangezien niet elke plek het parkeren van fietsen buiten rekken toestaat. Meer weten? Ontdek dan ook de fietsenrekken van Staatmeubilairkopen.nl.

Bron: van 16-02-2024