Nieuwbouw Nieuws

Nieuwbouwwoning? Kies direct voor zonnepanelen

28-02-2024

Laat jij een nieuwe woning bouwen, dan is het logisch dat je niet direct denkt aan het laten plaatsen van zonnepanelen. De kans dat je veel drukker bent met het type dak, de kleur van de muren en ook de indeling van het huis, die is vrij groot. Dat snappen we natuurlijk maar al te goed. Toch is het wel belangrijk om net even wat verder te kijken en ook denken dan alleen dat. Meestal kun je namelijk een deel of zelfs alles meefinancieren, maar heb je ook de mogelijkheden om een deel te laten subsidiëren door de gemeente of de overheid. Nu hoeven we je natuurlijk niet uit te leggen dat zonnepanelen allerlei voordelen heeft. Ondanks dat zien we wel dat veel mensen niet concreet weten wat zo’n investering nu precies voor ze betekent, wat de terugverdientijd is en ook waar ze rekening mee moeten houden.

Waarom direct kiezen voor zonnepanelen?

Als je kiest voor zonnepanelen bij het bouwen van je nieuwe woning, draag je bij aan een duurzame toekomst. Zonne energie is namelijk een schone en hernieuwbare energiebron die geen schadelijke uitstoot veroorzaakt. Je vermindert hiermee jouw ecologische voetafdruk en helpt mee aan een beter milieu. Natuurlijk allemaal ontzettend leuk, maar uiteindelijk gaat het erom dat je geld bespaart. Door de opwekking van je eigen groene energie, zul je minder afhankelijk zijn van energieleveranciers. Hierdoor kunnen je energiekosten aanzienlijk dalen, waardoor je geld bespaart op de lange termijn. Bovendien kun je in sommige gevallen zelfs geld verdienen door overtollige energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Let daarbij wel op dat je kiest voor de beste energieleverancier met zonnepanelen, zodat de terugleververgoeding hoger is dan bij de rest.

Profiteer van de terugleververgoeding

Investeer je in zonnepanelen en wil je weten hoe je optimaal kunt profiteren van niet alleen het opwekken van stroom, maar ook het terugleveren? Dan is het wel handig dat je weet hoe dit precies werkt. De terugleververgoeding is de vergoeding die je ontvangt voor de energie die je met je zonnepanelen terug levert aan het elektriciteitsnet. Wanneer je zonnepanelen meer energie produceren dan je op dat moment verbruikt, wordt het overschot aan stroom teruggeleverd aan het net. Voor deze energie ontvang je een vergoeding van je energieleverancier. Houd er wel rekening mee dat je hiervoor vaste terugleverkosten moet gaan betalen. Dit moet je zien als een soort van ‘fee’.

Financier ze direct mee

Het verduurzamen van je huis is natuurlijk direct een goede stap om ervoor te zorgen dat je maandelijks minder kosten hebt. Het voordeel hiervan is ook dat je dit in veel gevallen gewoon kunt meefinancieren in je hypotheek. Hoe fijn is het dat je bijvoorbeeld voor een paar tientjes per maand meer zonnepanelen kunt laten plaatsen en hiermee direct bespaart op de maandelijkse lasten? Naast de eventuele mogelijkheden om ze mee te financieren, zijn er ook tal van opties als het gaat om subsidies. Raadpleeg bijvoorbeeld eens je gemeente om te vragen hoe zij je hierbij kunnen helpen. Hoe fijn is het om bijvoorbeeld ook een bepaalde vergoeding te krijgen van je gemeente omdat je kiest voor zon

Bron: van 28-02-2024