Zo pak je het realiseren van de tuin bij een nieuwbouwwoning aan
30-06-2025Nadat je de sleutels van je nieuwbouwwoning gekregen hebt, breekt er een intensieve periode van klussen en afwerken aan. Vaak moeten de keuken en bijvoorbeeld badkamer nog geplaatst worden, is het zaak om de wanden van een laag verf of behang te voorzien en moet ook de trap geschilderd of op andere wijze worden afgewerkt. Eenmaal klaar met de binnenzijde van de nieuwbouwwoning, is het tijd voor het realiseren van de tuin. Er zijn hierbij verschillende factoren om rekening mee te houden. Kies je bijvoorbeeld voor een erfafscheiding van een groenblijvende buxus, of koop je samen met anderen in de wijk een klassieke schutting in? Steeds vaker krijgt het eerste de voorkeur, door de voordelen die het groen in een tuin biedt.
Bij de oplevering van een nieuwbouwwoning vormt de tuin vaak een grote zandvlakte met slechts enkele piketpaaltjes om de erfgrens aan te geven en eventueel een losstaand schuurtje. Je kunt kiezen voor het laten afgraven van de tuin, om deze vervolgens te vullen met tuinaarde. Het is verstandig om hier een kleine graafmachine voor te huren. De tuin zelf met een schep afgraven kost veel tijd en is zwaar.
Maak een plan voor de beplanting van de tuin
Een van de eerste stappen bij de realisatie van een tuin is het uitwerken van een plan voor de beplanting. Zorg dat je verschillende soorten planten met elkaar combineert. Denk aan een mix van haagplanten, een aantal heesters, wellicht een paar compacte (lei)bomen en bodembedekkers. De combinatie van verschillende soorten planten helpt je meerdere lagen te creëren in borders.
Kijk niet alleen naar het type plant, maar ook naar de periode waarin deze bloeit. Je wilt het liefst het hele jaar door van bloeiende planten kunnen genieten. Een derde element is het verlies van het blad in de winter. Behoudt de plant zijn groene blad?
Zorg voor het aanleggen van tuinverlichting
Om ‘s avonds tot laat buiten te kunnen blijven zitten, biedt het meerwaarde wanneer de tuin van verlichting voorzien is. Het geeft de tuin daarbij een luxe uitstraling en maakt het mogelijk om een aantal hoekjes of specifieke planten uit te lichten. Je kunt de tuinverlichting tegenwoordig zelf aanleggen, zonder kennis te moeten hebben over elektra. Doe dit bij voorkeur zo snel mogelijk. Zo hoef je later geen borders open te breken.
Er zijn moderne, laagdrempelige systemen die werken met een transformator, een lang draad en speciale connectors. Met deze connectors kun je de buitenlampen eenvoudig aan het draad bevestigen, die je vervolgens in de transformator steekt. De transformator is met een reguliere stekker verbonden met het stroomnet.