Nieuwbouw Nieuws

Hypotheekrentes blijven constant dalen in Nederland

08-10-2019
De hypotheekrente daalt in principe met de minuut. Nog niet zo lang geleden was de rente gedaald tot onder de 1 procent, maar dit percentage blijft maar dalen. Zelfs een hypotheek voor de volledige looptijd van 30 jaar vast zetten kan op het moment al tegen een rente van minder dan 2 procent. Dit is uitermate bijzonder, want in 2011 lag de hypotheekrente voor 30 jaar vast nog op meer dan 6 procent.

Daling van hypotheekrente in 2019
Ook als je de hypotheekrentes van dit moment vergelijkt met dat van begin dit jaar dan zie je een duidelijk verschil tussen de twee laagste rentes. Voor een hypotheek van 1 jaar gold op 1 januari 2019 nog een rentepercentage van 1,1 procent. Dit is ondertussen gedaald tot 0,84 procent, wat een verschil is van meer dan een kwart percentage. Bij een hypotheek van 5 jaar is dit verschil net wat kleiner, deze hypotheekrente is namelijk gedaald van 1,2 tot 0,99 procent. Bij de hypotheken die je vast zet voor een langere periode zie je een veel groter verschil. De renten van hypotheken met een looptijd van 10, 15 en 20 jaar zijn stuk voor stuk gedaald met net wat meer dan 0,5 procent. Aan de andere kant is de rente van een hypotheek van 30 jaar met net wat minder dan 0,5 procent gedaald. Overigens geldt deze daling in rente niet alleen voor hypotheken. Ook over andere leningen betaal je tegenwoordig minder rente.

Wat betekent dit voor mensen die een nieuw huis hebben gekocht?
Dat de hypotheekrentes tegenwoordig zo laag zijn is natuurlijk erg voordelig voor mensen die een nieuwe woning hebben gekocht. Daarnaast zullen mensen die hun hypotheek willen oversluiten ook baat hebben bij deze lage rentes. Het is dan ook zeer logisch dat huizenkopers hun hypotheekrente voor 10 jaar of meer vastzetten. Hierdoor zijn ze verzekerd dat ze over een langere tijd lage rentelasten hebben. Het kan zelfs voorkomen dat je van jouw grootbank geld toe krijgt op de hypotheek. Dit klinkt vreemd en eigenlijk is het dat ook. Het komt doordat het rentetarief van de grootbanken is gekoppeld aan de negatieve rente, dit wordt in rekening gebracht door Europese banken.
Bron: van 08-10-2019