Nieuwbouw Nieuws

Aandachtspunten voor het vinden van de juiste verkoopmakelaar

05-10-2020

Het vinden van de juiste verkoopmakelaar voor je woning luistert nauw. Want waar moet je nu precies op letten? Een woning verkopen doe je immers niet iedere dag. Uiteraard wil je je woning zo goed en snel mogelijk verkopen, en het liefste zonder zorgen. Maar welke partij komt dit na? Om de zoektocht naar de juiste verkoopmakelaar eenvoudiger te maken, hebben wij de belangrijkste aandachtspunten op een rij gezet. Je leest het in dit artikel!

Lokale makelaar

De keuze voor een lokale makelaar kan de verkoop van je huis bespoedigen. Een lokale makelaar is actief in de regio en heeft kennis van de regionale huizenmarkt. Zo heeft een makelaar in Amstelveen accurate kennis van Amstelveen en omgeving en een makelaar in Zaandam weer van Zaandam en omgeving. Hierdoor kan de makelaar goed inspelen op het regionale vraag/aanbod en gebruik maken van zijn of haar netwerk om kopers aan te trekken. Als je kiest voor een lokale makelaar geniet je vaak ook van een stukje extra betrokkenheid.

Type makelaar

Er zijn verschillende soorten makelaars. De ‘gewone’ makelaar verzorgt de verkoop van je woning. Dit houdt o.a. in dat de makelaar zorg draagt voor de advertentieteksten, foto’s van de woning, de plaatsing op een huizenwebsite, het opstellen van de koopakte en de onderhandeling met potentiële kopers. Naar traditionele makelaars kun je je woning ook verkopen via een internetmakelaar. Hier doe je meer zelf. Je verzorgt o.a. zelf de rondleidingen, foto’s en beschrijving van de woning. Vaak draagt de internetmakelaar wel zorg voor de onderhandelingen en het verkoopcontract. Neem je een internetmakelaar in de arm, dan regel je dus veel zelf. Wel kan dit je veel geld schelen. Tot slot heb je nog een full service makelaar. Deze makelaars regelen ook je hypotheek, verzekeringen én verhuizing. Prettig als je niet alleen een huis wilt verkopen, maar ook wilt kopen.

Aangesloten bij branchevereniging

Iedereen kan zich tegenwoordig makelaar noemen. Als je grote waarde hecht aan de deskundigheid van de verkoopmakelaar, dan doe je er goed aan om een makelaar te kiezen die is aangesloten bij een branchevereniging. Nederland kent drie brancheverenigingen waar makelaars zich bij kunnen aansluiten. Dit zijn VastgoedPRO, VBO en NVM. Een bij een branchevereniging aangesloten makelaar voldoet aan bepaalde opleidingsvereisten en is verplicht zijn kennis op peil te houden via jaarlijkse cursussen en trainingen. Jouw voordeel? Je bent verzekerd van een verkoopmakelaar met uitgebreide vakkennis die up-to-date is van de laatste marktontwikkeling. Daarnaast kun je bij een klacht of geschil met de makelaar terecht bij de branchevereniging.

Makelaars die zijn aangesloten bij VBO en NVM dienen zich ook te houden aan een Erecode. Hierin is opgenomen dat de makelaar zich actief inzet om belangenverstrengeling te voorkomen. Daarnaast moet de makelaar de betrokkenen melden als er met meer dan één bieder over een huis onderhandeld wordt.

Bron: van 05-10-2020