Nieuwbouw Nieuws

6 veelgestelde vragen over een groendak

31-03-2022

Groendaken zijn heel populair en dat is logisch, want ze dragen bij aan de biodiversiteit en bieden nog veel meer voordelen. Het groendak is nog wel een relatief nieuw en daardoor onbekend product. Daardoor roept een groendak veel vragen op, wij behandelen de 6 meest gestelde vragen over het groendak.

Wat is een groendak?

Een groendak is een met vegetatie bedekt dak. Het is een verzamelnaam voor alle intensieve en extensieve vegetatiedaken. Hiervoor zijn verschillende kruidachtige planten en siergrassen geschikt, maar meestal valt de keuze op sedumplantjes. Vandaar dat de term sedumdak vaak gebruikt wordt. Een groendak is dus een met groen bedekt dak en een sedumdak is een groendak, maar dan uitsluitend bedekt met sedum.

Is iedere dakconstructie geschikt als groendak?

Een groendak brengt een extra belasting met zich mee voor de dakconstructie. Het is daarom belangrijk om altijd eerst te kijken naar de dakconstructie en daar het type groendak op af te stemmen.

Bijna ieder dak is geschikt dankzij de methode van een lichtgewicht sedumdak. Dit dak heeft een verzadigd gewicht van 55 kg/m². Andere vormen van een groendak lopen op tot maar liefst 225 kg/m².

Groendaken en het verzadigde gewicht 

Type groendak                                 Verzadigd gewicht per m² 

Lichtgewicht sedumdak                   55 kg

Waterbergend sedumdak                80 kg

Sedum en kruidendak                     105 kg

Sedum, gras en kruidendak            105 kg

Bees & butterfliesdak                      225 kg

Kun je subsidie ontvangen voor een groendak?

Veel gemeenten en waterschappen stimuleren de aanleg van groendaken met subsidies. Groendaken hebben een zeer positief effect op het milieu en de leefomgeving in stedelijke gebieden. De gemeente kijkt bij het bepalen voor het in aanmerking komen voor de subsidie naar het waterbergend vermogen, het minimale oppervlak en de leeftijd van je dak. In de meeste gevallen dient het groendak een waterbergend vermogen te hebben van minimaal 30 liter per vierkante meter!

Uit welke soorten groendaken kan ik kiezen?

● Het traditioneel groendak: dit is het meest gangbare sedumdak. De sedummatten kunnen diep wortelen in de dikke laag substraat en het dak buffert grote hoeveelheden water.

● Het lichtgewicht groendak: met een totaal gewicht van 45 tot 50 kg p/m2 is dit groendak bijna de helft minder zwaar. Door de beperkte mogelijkheid om water te bufferen is extra sproeien in de zomer wel nodig. Aanbevolen voor overkappingen in de tuin!

● Sedum, gras & kruidendak: een echt groendak met een mix van vaste kruidachtige planten, grassen en sedum. Door de diverse samenstelling van kruiden en grassen is er een grotere laag met substraat noodzakelijk. Dit heeft direct invloed op het gewicht van het dak van circa 105 kg/m².

● Bees & butterflies: ontzettend goed voor de biodiversiteit en een ware bloemenzee in de zomer, dat is het Bees & Butterfliesdak. Om deze fraaie uitstraling te krijgen en te behouden is er wel een erg sterk dak nodig en het behoeft behoorlijk wat onderhoud. Daardoor wordt dit biodiverse groendak met bloem- en kruidachtige vegetatie maar zelden aangelegd.

Blijft het groendak het hele jaar door mooi?

Een sedumdak is redelijk constant, het sedum behoud namelijk het hele jaar de groene en roodachtige kleur. Behalve in het voorjaar en de zomer, dan komen de plantjes in bloei en ontstaat er een nog kleurrijke geheel.

Een groendak met grassen en kruiden geeft een wisselend beeld. Net als in de borders van de tuin start de groei in het voorjaar en komt dit tot een hoogtepunt in de zomer. In het najaar en de winter sterven de planten langzaam af.

Om het sedum- of groendak mooi te houden is er ook onderhoud nodig. Geef het dak op gezette tijden wat bemesting en pluk de onkruiden om het dak mooi te houden. Tweemaal per jaar is vaak al voldoende!

Wat kosten een groendak?

De prijzen voor de aanleg van een groendak kunnen sterk uiteen lopen. Voor de Doe-het-zelver zijn er complete pakketten verkrijgbaar voor prijzen vanaf ongeveer 50 euro per vierkante meter. Naar mate de intensiviteit van de beplanting oploopt stijgt ook de prijs tot bijna 100 euro voor een biodivers groendak.

Wil je het sedum- of groendak laten aanleggen? Dan komen daar de kosten voor de arbeid bij. De kosten voor het laten aanleggen van zo’n fraai groendak bedragen dan tussen de € 80,- en € 120,-. Gelukkig kun je vaak wel vaak aanspraak maken op de eerder benoemde subsidie voor een groendak met een waterbergend vermorgen.

Een groendak is echt de moeite waard als je alle voordelen bij elkaar optelt. Wij sluiten af met een mooie opsomming van deze pluspunten:

- De levensduur van de dakbedekking wordt verdubbelt

- Dankzij de isolerende werking 4 graden koeler in huis tijdens de zomer

- Warmte wordt in de winter juist weer beter vastgehouden

- Wateroverlast wordt tegengegaan dankzij de waterbufferende capacitiet

- Meer biodiversiteit, de opslag van CO2 en het opvangen van fijnstof!

Bron: van 31-03-2022